2012-12-11

Om en lyckad research

Den lyckade researchen handlar inte om skrivande, men research som research, tänker jag, och gör ett inlägg av det. Researchen hör ihop med huset som jag och sambon köpt, det där renoveringsobjektet.

Lite bakgrund, kanske?

Ok. Någon gång på 70-talet tyckte husets ägare att de fönster som satt på huset var alldeles för omoderna - vilket ledde till att personen bytte dessa till alldeles hypermoderna 70-tals fönster. Dessa fönster a lá 70-talets energikris blev små - kanske för att de inte skulle släppa ut värmen, kanske för att man på den tiden tyckte att små fönster var det finaste som fanns.

Jag och sambon tycker lite annorlunda, vi tycker att huset har förlorat sina proportioner. Det ser inte bara knasigt ut utan är direkt fult. Fult fult fult. Men hur såg de ursprungliga fönstren ut? Frö att hitta svaret tog vi oss, under förra lördagen, till biblioteket i den kommande hemkommunen för att spana in lokalsamlingarna. Eftersom huset är ett gammalt arbetarhus så kan det ju vara med i någon bok om ortens lokalhistoria.

Väl inne på bibblan möter vi en grupp pensionärer som sitter och julpysslar.
"Vad roligt, kommer ni för att pyssla?"
Vi beklagar och berättar om vår egentliga ärende. Då blir det liv i stugan - det visar sig att det är hembygdsföreningen som håller i julpysslet. Vi får hjälp att leta i olika böcker, vi får tips på vart vi ska vända oss. Vi får också reda på att det en gång stod en simhall nedanför vårt hus - 10-meters bassäng; nakenbad för kvinnor på fredagar, detsamma för män på lördagar - telefonnummer byts och trots att vi inte hittar någon bild så känner vi oss glada. Vilka trevliga och hjälpsamma människor det bor i den blivande hemkommunen. Och varför tänkte jag inte på att vi kunde vända oss till hembygdsföreningen på en gång?

Det kunde ha slutat som en lycklig påminnelse om hembygdföreningarnas kunnighet om bygden, men icke. För när jag på söndagskvällen kollade e-posten så låg den där; bilden på vårt hus så som det såg ut någon gång före 2.a världskriget!



Fint va? Och kolla in de fina fönstren - hur kan någon ha fått för sig att byta bort dem?

Så, över till dagens lekton i research. Vill ni veta något om bygden - vänd er till hembygdsföreningen! Där finns både kunskap och människor med kontakter. Ett bonustips är också att vända sig till släktforskarföreningar om man behöver hjälp med lite "historiska grejer".

6 kommentarer:

  1. Så roligt! Jag älskar gamla foton från förr, snacka om att få känsla för tidsandan.Och verkligen jättefint hus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med, och foton överhuvudtaget - det finns så mycket inspiration att hämta. '

      Det är förresten uppe på vinden som jag vill ha min skrivarlya - men det dröjer nog ett bra tag innan det går att genomföra; vinden är oisolerad och ingen prioritering vad gäller renovering...

      Radera
  2. Bra tips att vända sig till hembygdsföreningen. Ibland tror man att man måste söka reda på allt själv och glömmer att prata med folk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och vilket slitjobb man slipper när man vet vem det går att vända sig till. Därtill kan man få lite bonusinfo - sådant som man inte ens tänkte på att man kanske skulle vilja ha.

      Radera
    2. Exakt och det är egentligen bonusinfon man vill ha. För det är där som får en att fatta nåt man inte visste att man saknade.

      Radera
  3. Vilket fantastiskt hus!

    SvaraRadera