2013-01-24

Om tålamod

Ett år har gått och det är återigen dags att minnas författarnas skyddshelgon Franciskus av Sales, mannen, vars helgonbiografi börjar med orden

Born in France in 1567, Francis was a patient man.

Och vad annat än tålamod gör honom lämplig som de varande och blivande författarnas skyddshelgon?

Det krävs tålamod för att skriva en historia, för att orka med omskrivning efter omskrivning. För att inte ge upp en historia. Bara ta det en gång till. (Ännu en gång? Ska jag verkligen skriva om allt ännu en gång?) Från början, mot slutet. Det krävs tålamod att skriva bara för att upptäcka att det inte duger. Tålamod att radera och tålamod för att inte tänka att det är klart när det inte är klart. Och sedan krävs tålamod för att - i likhet med Franciskus - nå fram. För att få folk att läsa vad man skrivit. I fallet Franciskus handlade det om tjurskalliga kalvinister, men det skulle lika gärna kunna handla om förläggare. Och den sortens folk.

Idag laddar jag med tålamod.

2 kommentarer:

  1. Jamen den firar vi gärna, tålamod och tålamodsprövande det hör verkligen ihop med skrivande.

    SvaraRadera
  2. Ja, tålamod behövs och i massor. Förmågan att se en bit framåt och inte bara fokusera på nuet. Skrivandet är i mycket ett långtidsprojekt, det är sällan man ser resultat redan från början. Ibland kan det ta lång tid innan framgången bestämmer sig för att välsigna en med ett besök, men det är den som inte ger upp som får skörda frukterna.

    SvaraRadera