2013-01-06

Om utkast 7 - en halvvägsrapport

Jag kom halvvägs med min omskrivning av Alster I idag. M.a.o. är jag på kapitel 13 av 26 möjliga. Hittills har det gått hyfsat bra. Kapitlen fram till nu har varit ganska lätta att skriva om (ja, förutom det där omöjliga kapitlet som jag väljer att glömma just nu). När det gäller vissa kapitel har jag inte ens behövt skriva om, bara putta & dutta. Men de kommande...

Jag visste att jag skulle stöta på hinder i denna "bortre" del av alstret. I min förra omskrivning, utkast 6, gjorde jag ändringar i själva kapitelantalet, något som förde med sig att ett kapitel togs bort och innehållet fördelades mellan de resterande kapitlen. Detta gör siffrorna 13 och 26 intressanta också ur en annan synvinkel, nämligen att 13 är det ungefärliga medeltalet för antalet sidor i ett kapitel, medan kapitlens Svarte Petter består av 26 sidor. Det känns lite som ... obalans.

Jag inser att det verkliga arbetet börjar nu. Det där arbetet som kommer att ta tid, kräva energi och tankekraft. Medan jag i princip kommer ihåg kapitelinnehållen utantill i den första delen av alstret så minns jag med nöd och näppe kapitlens huvudsyften i denna andra del. Det här innebär att jag måste börja med att skriva ut fem kapitel, läsa dessa, kontrollera innehållet, strukturera om och knyta ihop. Först därefter kan jag börja skriva om... Det känns som att jag skulle behöva en helledig dag bara för att läsa igenom dessa kapitel. Synd att jag inte stötte på det här i fredags.

ps. Alster I utspelar sig i nutid/dåtid, och det är fem nutidskapitel arbetet handlar om. Dåtidskapitlen fungerar åtminstone i sin helhet.

6 kommentarer:

 1. Det är mycket jobb att skriva, och inte bara själva skrivandet utan redigerandet och stuva-omandet, skriva-omandet och tänka-omandet. Vad är det för slags roman du skriver? blir så nyfiken på den, särskilt som du har skrivit så många utkast av den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en "vanlig" roman. Om det nu finns sådana (det går säkert att genrebestämma men det känns mer som stämplar). Romanen handlar om tre flickor/kvinnor och utspelar sig på 80-talet och i nutid. Typ, lite kortfattat så där... :)

   Radera
 2. Ta ett kapitel eller en sida i taget. Att vara på 7e varvet betyder rimligtvis att du ändå har helheten klart för dig och då kan du koncentrera dig på delarna. Jag blir överväldigad om jag tänker på icke fungerande större sjok av text och brukar försöka tänka det i mindre bitar, sidor, stycken, meningar, ord. Hur du än gör så är halva grejen att veta var problemen finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev lite förvånad när det visade sig att det är så rörigt trots att det är det sjunde utkastet... Men jag gör som du föreslår, tar det i bitar.

   Radera
 3. (Dessutom är 13+13=26)
  Du gör som jag, sparar det svåraste till sist. Jag intalar mig att då är det så lite kvar så man kommer orka ta sig igenom det svåra. Jag har nog skrivit om/redigerat mitt manus 10 ggr, tycker det blir rörigt delvis för att man har läst så många ggr och inte nödvändigtvis i rätt ordning heller. Till slut vet man ju inte i vilken ordning saker händer. Det problemet kommer ju inte läsaren ha sen.

  SvaraRadera
 4. Ibland gillar jag redigeringsfasen mer än nyskrivarfasen. Alltså, att få putta och dutta med orden, gulla lite med dem. Fantastiskt! Fast efter typ 25 omskrivningar (jag överdriver, kanske. Har ingen koll på antalet) blev jag bara så trött att jag aldrig ville se mina sidor igen. Senast vi hejade i korridoren var 3 december. Jag börjar längta lite efter att morsa igen, bara kolla läget och se hur det går. Men bara lite.

  SvaraRadera