2013-02-01

Hindenburg av Susanna Lundin

Behöver man vara säker på att ha förstått en bok för att älska den?Jag läste och älskade. Hindenburg, alltså, men kan jag vara säker på att jag begrep den? Förresten, att begripa, behövs det? Förlaget skriver att Hindenburg är en roman om jordens undergång och om hur man blir en människa. Huvudkaraktärerna Bertil och Prickly pear är leksaker. Eller är det en leksak och en flicka? Eller förresten, är de någotdera? Och om Prickly pear är en flicka varför kan Bertil ta ut hennes hjärta, lukta på det (det luktar lite surt och har en grönaktig ton), lägga tillbaka det för att sedan väcka henne?

Jag tycker, jag anar. Har jag fel? Men det finns inget behov av att förstå. Ju förr man upphör med att försöken och bara läser dess förr får man följa med. Älska det drömska, det poetiska, fantasifulla. Älska de där vindlande gångarna från torpet Hindenburg, till Los Angeles där de heta Santa Ana-vindarna blåser, och till underjorden.

Jag känner mig så himla nöjd över att ha läst en riktigt, riktigt, bra debutroman.

2 kommentarer:

  1. Man förstår väl det man behöver förstå för att älska det du beskriver. Om man sen inte förstår precis allt, nä det är inte nödvändigt. Kanske är det en bok som kräver omläsning för att få syn på andra grejer? Vissa texter är såna.

    SvaraRadera
  2. Jag tror på omläsning för denna, och det är ju bra; blir liksom två böcker för priset av en.

    SvaraRadera