2013-04-29

Om genrer; Rediga böcker


Ja, det finns deckare förstås. Och chit-lit, fantasy, dystopier. Science fiction, romance, thriller, humor och så. Och så finns det Rosa böcker, Riktiga romaner och Rediga böcker.

Just idag skulle jag (i mitt yrke som bibliotekarie) samla ihop en liten hög med just Rediga böcker till en låntagare. Ja, ni vet, rediga.  Inte sådana – tänker jag mig – där kvinnor förvandlas till grisar eller män som vaknar upp och upptäcker att de förvandlats till kackerlackor (inte för att jag försöker peka ut några orediga böcker). Inget lullull, ingen uppvisning utan en historia. Ok att språket är fint, men att det är korrekt är nog ändå viktigare och viktigast är nog ändå den sammanhållna historien. Tänker jag mig.

Jag tänker mig att Rediga böcker är lite som böckerna som hör till genren Riktiga romaner. (Ja, ni vet väl alla vad som menas med en ”riktig roman”?) Fast ändå lite mer redigt, med rediga karaktärer som inte får psykbryt på hallmattan. Karaktärer som tar rediga beslut och får ett redigt slut. Eller lyckligt, för det är ju den logiska leden efter de rediga besluten som karaktären tagit. Tänker jag mig.

2 kommentarer:

  1. Kom det alltså in en låntagare som ville läsa Rediga böcker? Fantastiskt. Har aldrig tänkt på genren förr. Men tror att jag förstår vad som menas. Är idel beundran över att du som bibliotekarie lyckas plocka fram såna böcker. Får jag fråga, vilka var det? För det är ju inte direkt ett ämnesord man kan söka på.

    SvaraRadera
  2. Jeps, rediga böcker ville hon ha. Men oj, vilka det var? Så här dagen efter kan jag bara minnas en av böckerna; en roman av Erik Eriksson som utspelar sig på 1930-talet (romantitel har jag redan glömt). Jag är inte säker på att just denna bok är så redig men vill tro att den är det eftersom jag tror att hans övriga böcker är det.

    SvaraRadera